Ακολουθείστε μας στο

ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ

Όλα τα ζώα στη MALTEZOS FARM προέρχονται από τις περίφημες ράτσες κατσικιών Μούρθια και Δαμασκού με βιβλία γενεαλογικού δέντρου, εξασφαλισμένης κληρονομικότητας. Είναι ζώα εντατικής κτηνοτροφίας που θρέφονται με τις καλύτερες ζωοτροφές και διατίθενται και στα δύο φύλα, (θηλυκά και αρσενικά κατσίκια). Στη μονάδα τηρούνται αυστηρότατοι κανόνες υγιεινής και εφαρμόζονται ιδανικές μέθοδοι εκτροφής και αναπαραγωγής.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΡΑΤΣΑΣ ΜΟΥΡΘΙΑ

Η φυλή των αιγών Μουρθιάνο – Γραναδίνα (Murciano – Granadina), είναι αυτόχθονη Ισπανική φυλή, προερχόμενη από τις νότιο-ανατολικές περιοχές της Ισπανίας, Μούρθια, Αλμέρια και Γρανάδα, όπου και γίνεται η αναπαραγωγή της.  Η φυλή εκτρέφονταν από καταβολής της σε μικρά κοπαδάκια ελεύθερης βοσκής των 50-55 ζώων περίπου, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες άλλαξε ριζικά η μορφή εκμετάλλευσης ώστε σήμερα να κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις καλύτερες γαλακτοπαραγωγικές φυλές του κόσμου. Έγινε ευρεία χρήση της φυλής για την βελτίωση των ντόπιων πληθυσμών από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής ενώ σήμερα εξάγεται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες διότι τα ζώα προσαρμόζονται σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης – εντατική και εκτατική- και σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες. Είναι μία φυλή με καθαρά χαρακτηριστικά (χρώμα μαύρο ή καφέ) και μεσαίο μέγεθος.  Τα αρσενικά φθάνουν τα 70 κιλά ενώ τα θηλυκά τα 50-55 κιλά. Κατά μέσο όρο ανά γέννα γενούν 2 νεαρά, τα οποία έρχονται σε αναπαραγωγική ηλικία στους 7 με 8 μήνες. Διαθέτουν μεγάλους μαστούς με ομοιόμορφες θηλές, άρτια διαχωρισμένες και τέλεια τοποθετημένες, ώστε να είναι οι ιδανικές για μηχανική άμελξη και υψηλή γαλακτοπαραγωγή. Χαρακτηρίζονται κυρίως για την υψηλή γαλακτοπαραγωγή και για την υψηλή περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά – 5,8 και σε πρωτείνες – 3,8, ενώ ο μέσος όρος γαλακτοπαραγωγής τους κυμαίνεται στα 610 λίτρα με το 25% των αιγών να ξεπερνά τα 750 λίτρα.  Ιδιαίτερο ακόμη χαρακτηριστικό τους είναι η άμεση και χωρίς προβλήματα προσαρμοστικότητα τους ακόμη και σε ξερές και θρεπτικά πτωχές περιοχές. Η πολύ ικανοποιητική γαλακτοπαραγωγή, η μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά και η εξαιρετική προσαρμογή στις ελληνικές συνθήκες αποτελούν ΙΔΕΩΔΗ χαρακτηριστικά που θα μπορούσα να συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση των τόσων εκατομμυρίων κεφαλών της χώρας μας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΡΑΤΣΑΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ

Η Damascus (ονομάζεται και Shami ) είναι μια φυλή που κατάγεται από τη Νουβία φυλή (Nubian) και εκτρέφεται στη Μ. Ανατολή (Συρία, Λίβανο, Κύπρο, κλπ) κυρίως για παραγωγή γάλακτος. Το χρώμα τους είναι συνήθως κόκκινο ή καφέ αλλά επίσης μπορεί να είναι γκρι  ή παρδαλό. Είναι όμορφη φυλή, με ψηλά ζώα, που έχουν ή όχι  κέρατα. Εχουν  χαρακτηριστικά μακριά αυτιά, ενώ το τρίχωμα τους είναι μακρύ και μεταξωτό. Το αρσενικό ζυγίζει 70-90 κιλά, ενώ το θηλυκό 50-60 κιλά. Τα μικρά φθάνουν τα 25 κιλά μέσα στους πρώτους 6 μήνες. Η γαλακτοπαραγωγική τους ικανότητα φθάνει το μέγιστο σε 3 ημέρες μετά τον τοκετό και κυμαινεται μεταξύ 4-5 κιλών την ημέρα, ανάλογα με το σιτηρέσιο. Η περίοδος γαλακτοπαραγωγής πλησιαζει τις 300 ημέρες, ενώ το γάλα τους χαρακτηρίζεται από υψηλά λιπαρά (6-7%). Είναι ζώο σκληροτράχηλο, ιδιαίτερα ανθεκτικό στις ξηροθερμικές συνθήκες της πατρίδας μας.